Var försiktig med levande ljus och gardiner

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomförde den kommunala räddningstjänsten 9 660 bränder i byggnader i Sverige under 2014. Det finns naturligtvis olika skäl till varför det börjar brinna i någons hem. En av anledningarna, som samtidigt är en av de lättaste att undvika, är eld i gardinerna.

 

Inte bara julstämning

Vi är många som tycker om att tända levande ljus runt om i hemmet. Myset kan dock blixtsnabbt bli livsfarligt om flammen flackar lite för mycket och samtidigt råkar stå för nära gardinerna. Elden riskerar att ta sig och sprida sig vidare till taket och snabbt få fatala konsekvenserna. Det här typen av olycka kan naturligtvis hända när som helst på året men är, inte så överranskande, framför allt vanligast omkring jul. Flera miljoner dekorationer är utplacerade i svenska hem och bidrar både med mysig julstämning men samtidigt också en risk.

 

Köp flamsäkra gardiner

Det finns många olika typer av gardiner som är gjorda i flamsäkra textiler, oavsett om du har persienner, plisségardiner eller vad det nu kan vara. Den här typen av gardiner är gjorda i ett speciellt behandlat material så att de inte kan börja brinna, vilket är med och motverkar den här typen av obehagliga olyckor.

Har du vanliga tyggardiner går det dock inte att få dem flamsäkra och i det fallet så finns det bara en säker lösning, som samtidigt kanske är den bästa lösningen av dem alla. Nämligen att ta bort ljusen. Det finns olika typer av spray som du kan spruta direkt på olika typer av material som exempelvis papp och plastdekorationer och tyggardiner. Den här typen av spray gör så att det blir svårare för materialet att börja brinna men det kan inte stoppa elden helt. Därför är det inte någonting som du kan lita på till 100%. Ska du vara på den säkra sidan så bör du skippa levande ljus.