Välja skopa till grävmaskin

Grävmaskiner, bandgrävare, hjulgrävare, minigrävare med mera, de kan alla ha olika sorters skopor. Det går att byta efter behov och ha olika skopor för olika arbetsuppgifter. Hos Scanbolt kan du hitta olika skopor samt även andra sorters reservdelar.

Vad du behöver ha för skopa, det beror bland annat på vad du har för modell av grävmaskin samt vad det är för slags arbete du ska göra. Ska du kunna hantera material som sten eller betong så är det bra att välja en skopa med tänder. Ska det vara så att du ska göra precisionsarbete, som att planera eller utjämna då är en rak skopa att föredra. Är det kablar som ska grävas ner, då är det bra att använda just en kabelskopa.

Olika typer av skopor

Idag finns det en mängd olika modeller av skopor. Det finns de som heter just grävmaskinsskopa eller grävskopa. Den passar bra att ha för olika gräv- och byggprojekt. Den kallas även ibland för allroundskopa. Det beror på att den går att ha för många olika saker. Det finns vanliga raka grävskopor, tandade grävskopor och grävskopor med skärstål.

Planeringsskopor är en annan typ av skopa. Denna används främst för att gräva mer eller för att transportera material och fyllning med. Denna skopa är bredare än andra samt har en platt skär. De kan även då användas för markanläggning och vägarbeten samt för rör- och ledningsarbeten.

Fler varianter av skopor för grävmaskin

Det finns även så kallade gallerskopa. Den passar om du arbetar med att sortera stenar från grävmassor eller om du vill kunna luckra upp en yta för sådd och liknande. Sedan finns det de som heter kabelskopor. Dessa är framtagna för att kunna användas inom vissa grävningsprojekt och passar bra för smala diken och kabelarbeten.

För en sortering av grävmassor så kan en ribbskopa vara ett bra val. Då är bottenribborna placerade i skopans längdriktning. Det gör att materialet lätt kan glida in och ur skopan.