Vad avgör smaken på vinet?

Det finns ett antal faktorer som avgör hur ett vin smakar – detta är anledning till att vinprovning är så populärt men också så svårt. Vinsmaker är länkade med – så man bör försöa notera liknande eller olika smaker i gomen jämfört med i näsan. Ibland kan olika smaker uppfattas på olika ställen, men det kan också skilja mellan personer – mellan kvinnor och män samt mellan yngre och äldre.

Socker, alkohol, tanniner och aciditet

Socker, alkohol, tanniner och aciditet bidrar till vinets uppbyggnad – elementen utgör en struktur av vinet. Ett balanserat vin har dessa element i olika proportioner vilket avgör hur smaken blir.

Torrheten uppstår beroende på mängden socker som finns kvar i vine. Alkoholen ger en värmande känsla där en högre procentsats indikerar att vinet kommer från ett område med ett varmt klimat. Tannin är relevant för röda viner – vissa druvor, som cabernet sauvignon, har mer av denna sammandragna bittra egenskap. Pinot noir har en lägre nivå av tannin. Slutligen – aciditeten kan känns igen på att vin med en hög andel aciditet gör att munnen blir vattnig.

Låt någon annan hälla upp vinet

Om du smakar för att finslipa dina geografiska kunskaper, låt någon annan hälla vinet upp vinet och försök gissa druvan och vinets ursprung. Om du smakar för att bestämma kvalitet, var noga med vinets aromer och se om de matchar med din upplevelse av smaken.

Rätt tillbehör förhöjer vinprovningen

En viktig del vid vinprovning är inte bara goda viner, men också smarta, snygga och eleganta vintillbehör. Det förhöjer stämningen och gör att vinprovningen får en mer professionell stämning. Winebarrels är ett danskt företag även verksamt i Sverige med ett stort utbud av vintillbehör för finsmakaren. De säljer bland annat korkskruvar, vinglas och mycket annat som har med denna fantastiska dryck att göra – vilket behövs för dig som älskar vin. Gör ett besök på deras hemsida wineandbarrels.se/ och upptäck deras utbud.