Tips och råd angående inköp av ny tvättmaskin

När man kliver in hos en vitvarubutik slås man ofta över hur många valmöjligheter man har när man skall köpa nya vitvaror. Där står en större mängd tvättmaskiner och torktumlare på rad, och den ena liknar på ytan den andra. Prisskyltarna däremot, visar allt ifrån några få tusenlappar upp till belopp med fem siffror. Det kan helt enkelt kännas som en djungel, eftersom det kanske inte är så ofta man köper en ny tvättmaskin. Som regel vill man gärna försöka att välja en kvalitetsmaskin som passar till ens behov och plånbok. Här följer därför några generella tips och råd till dig som skall till att sondera i vitvaruterängen.

Olika typer av tvättmaskiner

Det finns två överordnade typer av tvättmaskiner som dominerar den svenska marknaden. Den absolut vanligaste i svenska hem är den traditionella frontmatade typen av tvättmaskin. Dessa har ofta ett stort urval av program och funktioner, och de är effektiva när det gäller kapacitet i förhållande till fysisk storlek på maskinen. En fördel är att denna typ av maskiner oftast kan staplas ovanpå varandra, vilket också gäller om man har en torktumlare av samma frontmatade typ. En annan typ av tvättmaskin är toppmatade maskiner av den typ som är väldigt vanlig i USA. Dessa maskiner har ofta en mindre kapacitet, dvs. man kan tvätta färre klädesplagg per gång. Men för vissa användare har de dock fördelen att man inte behöver böja sig ner lika mycket när man fyller kläder i och ur den. Den topmatade typen av tvättmaskiner är dessutom lätt att placera vilket är en fördel om man har ont om plats.

Funktioner och driftsekonomi

När man skall köpa en ny maskin, är det två huvudområden man bör titta på, när man jämför specifikationer. Det ena är vilka funktioner och program man får möjlighet till. Olika program kan vara optimerade till olika typer av kläder och vattentemperaturer och kan ta olika lång tid att köra. Moderna funktioner såsom självdosering och möjlighet att fjärrstyra sin tvättmaskin via en app kan vara praktiskt och användbart. Vem hade trott att man i 2019 skulle kunna styra sina vitvaror med sina mobiltelefoner, men det är alltså ganska smart. Självdosering sparar på miljön och tvättmedelsförbruket, och dessutom tvättas kläderna alltid men optimal dosering, vilket minskar slitaget. En annan viktig faktor är energieffektivitet. Lyckligtvis är det enkelt att jämföra energieffektivitet, eftersom alla vitvaror på den svenska marknaden är energimärkta. Här rekommenderas energimärke A+++ som just nu är det bästa.