Smart använda ett betalkort

Även om det är bra att spara pengar för att göra större köp, så kan det ibland vara bra att använda ett betalkort för att handla med. Ett betalkort är ett kontokort, med en kredit. Men det skiljer sig mot det traditionella kreditkortet. Med ett betalkort kan du göra köp under en månad och sedan få en samlad faktura på dina köp, på samma sätt som med kreditkort. Skillnaden är hur du betalar tillbaka. Kreditkort erbjuder dig alltid att kunna dela upp din betalning. Så är det inte med betalkort. Utan den summa som står på fakturan är den summa du ska betala det datum som du fått som sista betaldag.

En stor fördel med betalkort är just att du kan handla direkt det du vill ha, utan att vänta in lönen och sedan betala tillbaka det du så att säga ”lånat”. Det utan att krångla med extra räntor och delbetalningar. En annan fördel med betalkort är att de har ofta en väldigt hög eller obegränsad kreditlimit.

De som använder detta kort allra mest, det är företagare, då det är enklare för dem att få alla utgifter samlade på en enda faktura.

För vem är ett betalkort ett bra alternativ?

Betalkort passar dig bra om det är så att du vill ha en hög kreditlimit att kunna använda dig av. Samt om du vill kunna samla alla inköp på en faktura så väl som om du vill slippa att delbetala. Det är ett bra företagskort. Det eftersom många företag har behov av att göra stora köp, före de har fått in pengar i företaget. Ett betalkort ger en bra överblick över alla kostnader.

Fördelar med betalkort mot ett bankkort

Ett vanligt bankkort är det kort som är kopplat till ditt eget bankkonto. Då du handlar med det, så är det för de pengar du redan har. På ett sådant finns ingen kredit, så som det finns på ett betalkort. Fördelen med ett betalkort om man jämför det mot ett vanligt bankkort är just att du med ett betalkort har möjlighet att köpa det du vill köpa, och betala månaden efter.

Ett vanligt bankkort har inga rabatter, bonusar eller cashback, men det har många betalkort. Du kan alltså få många förmåner genom att handla med ett betalkort,  förmånerna med betalkort liknar ofta ett bonuskort.

Betalkort kanske inte har delbetalningsalternativ, men de har ofta ett visst antal räntefria dagar som gör att du kan skjuta upp betalningen 1-2 månader från inköpstillfället.

En mycket stor fördel med betalkort är att alla månadens köp kommer på en och samma faktura. På det viset kan du få en bra koll på utgifterna och få en tydlig insikt i din ekonomi som gör det enklare för dig att spara pengar då du får koll på dina utgifter.

Många betalkort erbjuder olika typer av rabatter och kan även ha många olika erbjudanden. Dessa är oftast kopplade till företaget som ger ut kortet. Ett exempel är att om ett kort är kopplat till bensinkedjor så ger det dig drivmedelsrabatt.

En annan fördel som betalkort har mot bankkort är att det är säkrare köp med det senare. Köp med vanligt bankkort är ditt ansvar, medan köp med betalkort är kortutgivaren ansvarig för.