Så väljer du rätt fönster

Hur väljer man rätt fönster till sitt hem? Oavsett om du ska bygga nytt eller renoverat ett gammalt hus så finns det en hel del aspekter att tänka igenom innan du väljer fönster. I den här artikeln kommer vi gå igenom det viktigaste du bör fundera på.

Låt behoven styra

Fundera igenom vad du vill uppnå med dina fönster. Är det ljusinsläppet som är det viktiga? Eller att sänka driftskostnaderna för huset? Vad du vill med dina fönster och vad du tycker är viktigt för att du ska bli nöjd ska styra vilka fönster du väljer.

Tänk igenom om du ska välja klassiska träfönster eller PVC-fönster i plast. PVC-fönster har många fördelar, de är billigare och lättare att underhålla än träfönster. Men å andra sidan ger de inte det gedigna intrycket och den känslan av genuinitet som träfönster ger. Både träfönster och PVC-fönster är hållbara.

Välj rätt modell

Det är också viktigt att välja färg, utseende och modell på fönstren som passar ihop med huset som helhet. Det finns fönster i alla möjliga färger nu förtiden så det är inte bara vitt som gäller. Dessutom finns det inte bara rektangulära fönster, utan också ovala och runda. Bara fantasin sätter gränser för hur du väljer att göra. Se fler fönster här

En annan viktig aspekt när det gäller fönster är isoleringsförmågan, det så kallade u-värdet. Ju bättre isoleringsförmåga desto mer pengar kan du spara i form av lägre uppvärmningskostnader. Så satsa gärna på fönster med ett riktigt bra u-värde. Det lönar sig i längden.

Till sist vill vi tipsa om att fönstren är avgörande för hur ljust det blir i ditt hus. Så om du gillar ljusinsläpp så bör du välja stora fönster som är placerade på ett sätt så att du får in solljuset i de rum där du verkligen behöver det och njuter av det.