Så skyddar du din dator från hackare, spyware och virus

Att vara säker ute på nätet, det är väldigt viktigt. De allra flesta av oss har stora delar av vårt liv online. Många gånger via en dator eller en smartphone. Det finns många där ute som gör allt för att komma åt dig på olika sätt. Det i jakt på att få tag på dina personliga uppgifter, bankuppgifter med mera. Det finns en del tips på hur du kan förbättra din säkerhet på nätet. Det så att du skyddar dig mot hackare, samt mot spyware och virus.

Var försiktig med dina lösenord

Ett av våra bästa skydd mot att bli hackad, det är att ha lösenord och en lösenordshanterare. Du bör välja starka lösenord, som är svåra att bryta igenom samt se till att alltid ha olika lösenord för olika webbplatser, tjänster med mera. Det är även bra att satsa på en lösenordshanterare som håller koll på alla dina lösen samt kan hjälpa dig att generera slumpmässiga starka lösenord.

Försök även i största möjliga mån att använda kryptering där det är möjligt, samt se gärna till att använda VPN när du surfar i offentliga nätverk.

Var försiktig med okända länkar

Det finns något som heter spyware, alltså spionprogram. Detta kan vara en skadlig programvara som så att säga spionerar på dig. Det kan spridas på olika sätt, som via okända länkar i ett mail, eller en bifogad fil. Även länkar på sociala medier kan förekomma så väl som pop-ups eller annonser på olika webbplatser. Du bör aldrig klicka på en okänd länk eller fil!

Det är även viktigt att vara försiktig på nätet, för helt vanliga webbsidor, som är så kallade betrodda sidor kan drabbas av ett spionprogram. Det kan då räcka att du går in på sidan för att själv drabbas av ett malware. Det kan vara en god idé att installera ett virusprogram i din dator, som känner av sådana saker.