Så mycket du kan spara på bläck

Äger du en skrivare som du måste byta bläck på, så har du förmodligen också kommit fram till att det kan vara rätt dyrt. Det är inte långt ifrån att det kostar samma, eller ännu mer, för att byta bläckpatroner på sin skrivare som det kostar att köpa en helt ny. Åtminstone en av de billiga varianterna. Skrivare har blivit så billiga att om du bara vill ha en standardmaskin, så är det inte mycket vinstmarginal för tillverkare som Epson, Brother, HP och Canon att tjäna pengar på.

 

Tillverkaren tjänar på patroner

Det säger nästan sig självt att en skrivare till 399 kronor som ska produceras, förpackas, skickas till distributör, skicka till återförsäljare och slutligen säljas till konsumenten, inte lämnar stor marginal till övers för tillverkaren. Sättet de tjänar pengar på är alltså genom förbrukningsvaror, det vill säga genom att sälja bläckpatroner och toner. På så sätt tjänar de inte bara pengar när kunde köper skrivaren, utan kan också fortsätta att tjäna pengar på sina kunder i många år framöver.

 

Kompatibla bläckpatroner

Om det inte är väldigt viktigt för dig att namnet på tillverkaren står på kartongen så är det möjligt att spara en hel del pengar på t.ex. Brother bläckpatroner och Canon toner. Det finns kopior som i de flesta fall är olagliga eftersom de bryter mot upphovsrätt eller liknande. Dem ska du naturligtvis inte köpa. Men det finns också kompatibla produkter och det är här bläckpatronerna kommer in i bilden.

Det har gått att köpa kompatibla eller icke-originella patroner nästan lika länge som det har varit skrivare. Bläcket inuti är i stort sett det samma, oavsett vad som står på förpackningen, men priset är lägre. Kompatibla patroner är naturligtvis helt lagliga att både sälja och köpa, ser mer eller mindre exakt ut som originalet och du kommer inte att märka någon skillnad mellan patronerna eftersom resultatet blir detsamma.