Så blir du lättare gravid

Det är många svenska kvinnor som ser det som en självklarhet att har barn när de kommer till en viss ålder. För riktigt många är det som tur var inte något problem, men för en hel del visar det sig inte vara riktigt så enkelt som de hade förväntat sig. Det kan finnas flera orsaker till detta.

Det är inte kvinnans ”fel”

Även om det inte beror på kvinnan så är det väldigt vanligt att hon klandrar sig själv i de tillfällen hon inte blir gravid. I cirka en tredjedel av fallen beror barnlöshet på kvinnan. En annan tredjedel av fallen beror på mannen och en tredje tredjedel beror på en kombination av mannen och kvinnan.

Det finns som sagt många orsaker till barnlöshet. Bland de vanligaste anledningarna finns nedsatt spermakvalitet (hos mannen naturligtvis), skadade äggledare, brist på ägglossning och PCOS – polycystiskt ovariesyndrom. PCOS tros drabba upp till hela 10% av alla kvinnor i fertil ålder.

Det kan du själv göra

Det finns många böcker om hur man ska äta för att bli gravid, eller åtminstone för att hjälpa graviditeten på vägen. I många fall lovas det snabbt lite för mycket, men det finns ingen tvekan om att hälsan hänger ihop med möjligheten att bli gravid. En frisk kropp har i de flesta fall lättare att bli gravid. Och är ju även mycket mer hälsosam för fostret att växa i. Optimera din vätskeupptagning under graviditeten med Elektrolyter.

Om mannen har problem med spermiernas kvalitet, som måste testas innan man kan veta det, är hälsosam kost också ett sätt att höja kvaliteten. Mer vitaminer, mindre alkohol och eventuellt tobak hjälper både spermier och hälsan generellt.

Kontakta din läkare

I stället för att försöka känna och gissa när du som kvinna har ägglossning, kan du ta ett test för att bli säker. Ett ägglossningstest är billigt och kan både köpas online och på på apoteket. Det gör det lättare för er att ”arbeta” på projektet. Om testet inte visar på ägglossning under en för lång period, är det en bra idé att kontakta sin läkare, eftersom orsaken skulle kunna vara ovannämnda PCOS, där ägglossningen kommer slumpmässigt eller är obefintlig.