Ozonbehandling med Ozongenerator från Ozoneair tar bort 22 lukter

Vardagen rymmer en del dåliga lukter, och vissa sitter i oavsett vad man gör – matos, soplukt, röklukt eller lukten av mögel, kattlåda, svett… Listan är lång, men kan kortas ner kraftigt tack vare ozon. Och numera kan vem som helst ozonsanera.

Vi har listat 22 otrevliga lukter som man kan få bort med Ozoneair – en ny svensk innovation som låter vanligt folk ta itu med allt från unkna källare till inrökta bilar.

Ozonbehandling inte ny, men har precis blivit enkel

Ända sedan 70-talet har man inom sjukvården renat vatten och textilier från mikroorganismer, med hjälp av ozon. Och saneringsfirmor har sanerat lokaler och bostäder mot allehanda obehagliga lukter så som stanken från gamla linoleummattor, döda djur, impregneringslukt etc.

Då var ozonbehandling något som bara professionella, med dyr specialutrustning och gedigna förkunskaper, kunde genomföra. Ozoneair är en svensk innovation som ändrat på det – numera kan vem som helst luktsanera med ozon.

Innovationen – en ozongenerator, tillverkas av ett Luleåbaserat teknikföretag som också heter Ozoneair. Grundaren Johan Lundberg säger att ozongeneratorns lansering 2018 ledde till omedelbar slutförsäljning och idag är redan 37 000 ex. sålda.

Hur får man bort lukter med ozon?

Johan förklarar att Ozoneair gör om luftens syre till gasen ozon, vilken i nästa led angriper och neutraliserar alla lukter. Men ozonet stannar inte vid lukterna – gasen dödar dessutom skadliga mikroorganismer som bakterier, allergener och mögelsporer dvs. källan till många de obehagliga lukterna.

Ozonet (också kallat aktivt syre) reagerar med doftmolekylerna och bryter på så sätt ner dem. Och den processen sker överallt där gasen kan ta sig fram – även i de trånga skrymslen man själv inte når in i liksom ytskikt som väggar, golv och textilier, man själv inte når igenom.

Läs mer: Ta bort dålig lukt

22 lukter som kunderna själva fått bort genom ozonbehandling

Feedback från Ozoneairs kunder signalerar lite om hur effektivt en ozongenerator får bukt med lukter:

Hundlukt: I bostad och bilar – hundens päls och svett fastnar i textilier. Dynor, filtar etc. börjar lukta hund.

Färglukt: Hem där det nyligen målats kan lukta starkt så mycket att det är svårt att vistas där.

Doftkulor: Kan bli för mycket av det goda, som t.ex. när dammsugardoftkulor gått sönder.

Svettlukt: Idrottsprylar är svåra att få rena – t.ex. kan hockey-kläder osa rätt bra.

Matos: Mattor, tyger och hemmets ytskikt tar gärna upp oset från matlagningen.

Mögellukt: Vanligt i hus, båtar och husvagnar där inredningen inklusive kuddar och annat har gjorts fria från mögeldoft genom ozonsanering.

Impregneringslukt: Den skarpa lukten från 60- och 70-talets husimpregneringsmedel kan påminna om mögellukt.

Krypgrundslukt: Hus kan lida av unken lukt då fukt slipper in från marken omkring.

Källarlukt: Inte mindre unken och sätter sig gärna i allt man har i källaren – främst textilier.

Vindslukt: Damm och gammalt trälim kan bjuda på både unken och skarp lukt som kan ge den känslige en allergisk reaktion.

Linoleumlukt: Om linoleummattan fått sitt ytskikt skadat så tränger fukt in och får linoljan att härskna, vilket ger en mustig doft av spya.

Mattlukt: Mattor har förmågan att dra till sig alla sorters lukter från damm, matrester, cigarettrök m.m.

Soplukt: Lukten stannar inte i soprummet utan sprider sig. Stoppas bäst närmast källan.

Lukt av döda djur: I villor och fritidshus är det inte ovanligt att t.ex. möss dött mellan väggarna och börjat stinka.

Röklukt: Långt efter att rökaren dragit sitt sista bloss i exempelvis bilen eller bostaden sitter rökstanken envist kvar.

Kräklukt: Om olyckan varit framme så har man kanske en bil eller husvagn med ett svårlöst doftproblem – ju mindre utrymme desto mer svårlöst.

Urinlukt: Andra små olyckor är när djur och barn kissat på fel ställe, t.ex. i sängen, på en matta e.dyl.

Kattlådelukt: Tränger in och är svår att städa bort och vädra ur.

Oljelukt: Kanske man vill ha ett fräschare pannrum – t.ex. för att kombinera med hobbyrum, men helst utan oljelukt.

Tvättstugelukt: Inte alla tvättstugor luktar nytvättat. Som när en tvättmaskin inuti luktar mögligt och unket.

Hästlukt: Roligt att rida men stallet sätter hästlukt i ridkläder och ridutrustning.

Fritidshuslukt: Igenbommade och svala stugor ackumulerar unken lukt även om de inte lider av mögel. Där kan man inleda sommarsäsongen med att luktsanera – få stugan att lukta ny.

Ozonsanering – en guide i några steg

Börja med att förbereda rummet eller utrymmet som står inför sanering: Växter och husdjur flyttar du ut så de inte exponeras mot ozonet. Däremot öppna du dörrar till skåp med textilier så som kläder, dukar, kuddar så att de exponeras. Passa också på att sanera enskilda föremål i behov av en luktsanering – lägg/ställ in de svettluktande hockeyprylarna, matosande mattorna och nerkräkta gosedjuret. Sist stänger du dörrar och fönster.

Ozoneair ställer du mitt i rummet, ansluter till eluttaget, anger rummets area och trycker på startknappen. Ozongeneratorn sköter sig helt själv och tar vanligtvis två-sex timmar på sig att sanera ett normalstort rum. Under den tiden, samt två timmar efter, ska ingen uppehålla sig i rummet.

Efter den tiden är det fritt att ta platsen i besittning och prylarna i bruk igen, för vid det laget har ozonmolekylerna fallit sönder till syremolekyler. Rester från ozonbehandlingen kan lämna en liten doft – vädra lite, som sista åtgärd.

Det kan hända att man behöver göra om behandlingen ett par gånger.