När man får problem ”nertill”

Det som upplevt det vet hur obehagligt det är när det blir problem nertill men ofta är det något, man helst inte pratar om. Tyvärr, måste vi säga. Det är enkelt att prata om huvudvärk eller kanske snuva och få en mängd goda råd, alldeles gratis. Men att säga att det kliar i slidan, gör man helst inte. Nu kan det röra sig om en allvarligare åkomma och då är det bäst att uppsöka läkare. Men det rådet får man inte heller, när inte vi pratar om det.

Svamp i underlivet är en av de åkommor som bör diagnostiseras av läkare, så att det fortast möjligt kan behandlas korrekt. Symptomen är tydliga även om de kan variera. Det spänner ifrån sveda, klåda, ömhet och ibland rodnande utslag vid slidmynningen, till obehag när du går på toaletten och smärtor vid samlag. Det kan även röra sig om tjocka, men oftast luktfria, flytningar.

Det måste behandlas

Underlivssvamp måste behandlas, det går inte över av sig själv. Föredrar du att gå direkt till apoteket, finns det en mängd olika handköpsmedel. Fråga på apoteket så hjälper de dig gärna.

Men handen på hjärtat, visst skulle det vara skönare att helt slippa detta? Det är alltid bättre att förebygga än att behandla. Svamp uppstår när det är obalans i underlivet och det naturliga ph-värdet har störts. Slidan ska vara sur. Ofta handlar det om något så enkelt som att se till att slidan inte stängs inne. Det är bättre att använda tampong än binda. Bindor stänger nämligen in slidan, vilket gör att det blir fuktigt. En miljö som svampbakterier trivs i. En annan sak att tänka på, är när du tvättar dig. Aldrig använda tvål när du tvättar dig i slidan. Bara vatten, och kanske speciell intimtvål. Till sist bör du undvika tajta byxor, som även de stänger in slidan.