Har du ömma muskler?

Ibland är det inte alltid så lätt att veta varför man har ömma muskler. Det kan finnas många olika orsaker till det och då kan det vara en bra idé att testa sig fram till vad det är som provokerar ömheten. Om du håller på med olika sporter kan det göra det ännu svårare att veta vad det är som gör det. Det finns såklart flera sätt att minska ömheten på såsom olika massageapparater (läs mer om recovery boots här), lägga is på eller använda sig av värmedyna kan också vara effektivt.

Du får göra en slags ”felsökning”på dig själv för att komma fram till vad det är som gör att det ömmar. Ett sätt att göra det på är att göra en övning av de övningar du normalt gör för att se om du blir öm. Om du inte blir det kan du lägga på en till veckan efter och jobba dig framåt på detta sätt. På så sätt blir du förhoppningsvis klokare på vad som gör att du blir öm. Det kan även vara så att intensiteten av din träning är alltför hög och att du behöver minska ner tiden av din träning eller kanske minska ner det till mindre antal gånger per vecka.

Som nämnt ovan finns det andra metoder för lindring. Du kan även fundera på att kontakta en kiropraktor, massör, fysioterapeut eller använda dig av en sk. TENS-apparat. Det finns även andra alternativ såsom akupunktur som fungerar effektivt för vissa personer. Det är ofta ganska individuellt hur man svarar på akupunktur. För vissa fungerar behandlingen bättre än för andra.

Det viktigaste är att man försöker göra något aktivt och testa av olika metoder för att se vad som fungerar bäst då det ofta kan vara individuellt. Att inte göra något och vänta ut smärtan brukar sällan fungera!