LED-ljus, hur fungerar det?

LED-ljus har blivit extremt populärt de senaste åren. LED-lampor men även LED Lysrör, halogenlampor och led armaturer har blivit en vanligt syn i svenska hem. Om du känner du osäker på vad LED-ljus är – läs då vidare.

LED: Historien

Den första som upptäckte det som idag är känt som LED-ljus var en engelsman vid namn Joseph Round. Han offentliggjorde sina upptäckter 1907 i tidsskriften “Electrical World”. Rounds forskningsområde var egentligen att hitta ett nytt navigeringssystem varför denna upptäckt helt enkelt glömdes bort.

LED-ljus blev känt en tid senare – på 1920-talet. Men det är först de senaste decennierna som det blivit nästintill standard i de flesta hemmen. Nu ersätter de inte bara vanliga glödlampor utan också lysrör.

LED-ljus och RGB
De ursprungliga färgerna hos LED-ljus är rött, grönt och blått – de nämns ofta vid sina initialer RGB (red, green, blue). För att uppnå ljus med en annan färg än dessa tre blandas färgerna i en specifik kombination.

Vad är Kelvin eller Kelvin-skalan?
Ljusfärg eller färgtemperatur mäts med hjälp av Kelvin-skalan. LED-lampor och lysdioder finns i varma färger (låg Kelvin) för att matcha det gulaktiga ljuset från glödlampor. Det finns också svalare färger (högre Kelvin) med ett vitare/blåare ljussken.

LED lampor, led armaturer och led ljus som sitter i armaturerna kan köpas i olika Kelvin – alltså olika färgljus beroende på önskemål.

Höljets funktion

Den kapsel som sitter runt lysdioden har som funktion att skydda själva dioden. Höljet gör också att ljuset sprids i 180-grader från ljusets källa. Höljet skyddar också från att tråden ska bli överhettad.

Lampornu.se – en onlineshop för LED-lampor

Lampornu.se är en av de mest kända svenska webbshoppar som säljer LED lampor, LED lysrör och halogenlampor. De har ett stort utbud av olika produkter och märken som kan skickas direkt hem till dig som privatperson eller företagare. Besök deras hemsida på www.lampornu.se för att få mer information och ta del av deras utbud.