Köpa kostym – så här gör du

Har du blivit bjuden på ett bröllop, ett evenemang eller kanske fått ett nytt jobb som kräver en viss typ av klädsel? Varje man borde ha en riktigt välsittande kostym, men det är inte alltid lätt att hitta det perfekta plagget.

Färg

Börja med att välja färg. Om du inte har någon kostym hemma i garderoben överhuvudtaget är det bäst att välja en neutral färg som passar till många sorters evenemang. En svart kostym är ett bra basplagg för formella tillfällen, men kan vara lite stelt på fester eller kontoret. Många väljer därför en mörkgrå eller mörkblå kostym som passar med det mesta. Om du vill ha en somrigare variant till ett bröllop till exempel, är det bara att prova dig fram. Varför inte välja en festlig ljusblå eller beige kostym, eller en rutig variant om du vill ha något mera avvikande.

Modell

Rätt passform är A och O när du väljer kostym. Tveka inte att fråga om råd i affären. Personalen finns där för att hjälpa dig att göra rätt val. Vi rekommenderar att du tar dina mått och väljer rätt kostymstorlek. Om du vill att plagget ska sitta som smort kan de även erbjuda skräddartjänster för att korta av ärmar eller byxben eller göra små intag till exempel runt midjan.

Skräddarsydd kostym

Om du vill investera i en högkvalitativ kostym med garanterad passform är en måttsydd kostym ett utmärkt val. Denna typ av kostymer är givetvis dyrare än de färdigsydda varianterna, eftersom de kräver mera tid och arbete, men de hålls vanligtvis snygga i flera år. Skräddaren kan hjälpa dig att välja lämpliga tyg och material som passar dina specifika behov.

Om du har en tajt budget kan du även ta ett privat snabblån för att investera i drömkostymen och sedan återbetala beloppet i mindre delar varje månad. Läs mera om hur du kan låna pengar på www.profilkredit.se.