I glada vänners lag

Flera undersökningar försöker belysa vad det är som gör människor lyckliga. Finns det någon gemensam faktor? Inte helt överraskande visar det sig, att det gör det. Det är snarare vad man kommit fram till som kanske överraskar något. Det handlar nämligen om sociala interaktioner. Ensamhet skapar olycka och gemenskap skapar lycka. Enklare nä så kan det knappast sägas. Faktiskt är det så att även ytlig gemenskap ger större glädje än att vara själv. Prata med dem du möter på bussen, ge en komplimang till personen framför dig i kön, eller skratta tillsammans med de andra som tankar på macken.

Sociala relationer är avgörande för din mentala hälsa. Det rangerar på samma nivåer som motion, rätt kost och rökslut.

Att kunna hjälpa andra är en annan källa till ett lyckligt liv. Goda gärningar gör dig glad, helt enkelt. Och inte nog med det. Den tid som används på att hjälpa andra upplevs så värdefull, att de tillfrågade personerna kände att de hade mera tid när de hjälpte andra, än annars.

Gör något kul tillsammans

Det här kan kombineras om ni är några stycken med likartade idéer.  Ni kan boka en föreläsare  som kan bidra till er gemenskap. Om ni har ett event där ni bjudit in någon som berättar närmare om hur ni själva kan starta upp olika hjälpaktiviteter, eller om det bara är något ni vill lära er, spelar inte så stor roll. Att ni gör något tillsammans är alldeles tillräckligt för att det bidrar positivt till er livskvalitet.

Det pratas en del om stress som en ny folksjukdom. Här är det viktigt att komma ihåg att för några är det mer en fördel att vara så aktiv som möjligt. Skillnaden på stress och glädje är ofta om aktiviteten har ett ändamål som gör en skillnad. Gemenskap och ändamål är två faktorer som inte får underskattas.