Hur väljer man rätt ugn?

Att köpa en ny ugn är inte helt enkelt. Det finns mycket att ta ställning till och det stora utbudet kan göra att man blir förvirrad. I den här texten kommer vi gå igenom det viktigaste som du behöver tänka på innan du väljer vilken ugn du ska köpa. Med hjälp av våra tips hoppas vi att valet ska kunna bli enklare och att du ska kunna hitta en ugn som du blir riktigt nöjd med.

Vilka funktioner behöver du?

För det första bör du fundera på hur stor ugn du behöver. En vanlig ugn brukar rymma mellan 65 och 72 liter. Är ni en stor familj med många barn eller tonåringar så kan det vara idé att titta närmare på de lite större modellerna. Då rymmer ni fler plåtar och formar, och det kan underlätta vardagen och matlagningen där hemma. Om du bor själv räcker det förmodligen mer än väl med en av de lite mindre modellerna. Vilka funktioner behöver du? Kanske vill du ha en självrengörande ugn med mjukstängande lucka? Eller så räcker det gott med en lite billigare standardmodell. Fundera också på om du behöver en grillfunktion eller några andra specialfunktioner som alla modeller inte är utrustade med.

Tillverkare och kvalitet

Att välja en ugn från en känd tillverkare som är etablerad på marknaden och som står för hög kvalitet brukar vara klokt. Är du det minsta osäker så bör du satsa på en högkvalitativ ugn från en väletablerad tillverkare. Några exempel på sådana tillverkare är Siemens, Bosch och Electrolux. Även om de kan kosta lite mer när du köper dem så kan det bli billigare i längden att med en högkvalitativ ugn. Riskerna att den snabbt går sönder är betydligt mindre och på det sättet kan det dröja längre innan du behöver köpa en ny igen.