Hitta bra strängar för din gitarr

Med bra strängar låter din gitarr ännu bättre så därför kan det vara bra att köpa dem på bästa stället. Ett stort utbud av gitarrsträngar hittar du hos DanGuitar.se. En vanlig gitarr, den har sex strängar. Dessa är i olika tjocklek samt att de vibrerar i olika toner då du slår till dem med din hand. Detta är vad som gör att du kan spela olika melodier.

På en vanlig gitarr är de sex strängarna i tonerna: E – A – D – G – B – E, där den första E är i en lägre stämning än den högre E (annan oktav). Du får fram olika toner genom att hålla sina fingrar på olika positioner.

Olika gitarrsträngar

Det finns olika typer av gitarrsträngar för olika gitarrer. Bland annat finns dessa:

  • nylonsträngar till klassisk akustisk gitarr

  • stålsträngar till stålsträngad akustisk gitarr

  • elgitarrsträngar till elgitarr

Så vad för strängar du behöver köpa beror på vad för gitarr du har.

Gitarrer med fler strängar

Det finns gitarrer med fler strängar än de vanliga sex strängarna. Det finns gitarrer med 7, 8, 9 och 12 strängar.

Hur byter jag strängar på min gitarr?

När du ska byta strängarna på din gitarr, så måste du börja med att ta loss de som redan sitter på den. Du gör det genom att helt enkelt skruva på stämskruvarna som finns på gitarrhuvudet. Då blir de läsa och enkla att ta bort. Ha koll på vilken ordning de ligger.

Har du gitarren placerad som om du spelar på den som högerhänt, alltså gitarrens hals i vänster hand, så börja med den tjockaste strängen närmast dig. Den tunnaste strängen ska vara längst bort från dig. Då kommer du att få rätt E-sträng på rätt plats. På en gitarr är det nämligen en E-stämning på både den första strängen och den sista, men de är i olika oktav,