Ha rätt arbetskläder när du bygger hemma

Innan du sätter igång och bygger eller renoverar där hemma är det många saker du måste förbereda, som du säkert redan tänkt på: rätt verktyg, byggmaterial, att du gjort noggrann research om hur du ska bygga och så vidare. Någonting viktigt som många däremot inte fäster någon större vikt vid är att ha rätt arbetskläder. Om du frågar vilken professionell hantverkare som helst kommer de vittna om hur viktigt det är, och detta gäller givetvis även – om inte än mer – för hemmabyggare.

Varför rätt arbetskläder är så viktigt

Visst, det är smart att ha rätt arbetskläder, men du kanske undrar varför det är så viktigt? Svaret är enkelt: för din säkerhet. Man kan skada sig ordentligt om man bygger om hemma iklädd vanliga myskläder, och det gäller särskilt för lekmän. Utöver säkerheten är sannolikheten stor att bygget både blir enklare och går snabbare om du har bra arbetskläder. Med rätt fickor för alla verktyg, vattenpass, skruvar och spikar slipper du stå högst upp på stegen och ropa åt någon annan att komma och räcka dig saker.

Att tänka på vid val av arbetskläder

Det finns några saker som är särskilt viktiga att tänka på när du ska välja arbetskläder:

 

  • Om du kommer sitta mycket på knäna under ditt arbete är det väldigt viktigt med arbetsbyxor som har knäskydd. Dina knän tål inte hur mycket som helst, och smärtan kan smyga sig på redan efter ett par timmar efter byggstart.
  • Välj dessutom arbetsbyxor som i övrigt är av god kvalitet. Ett par bra arbetsbyxor ska till exempel kunna skydda dig mot lättare skrapskador från vassa skruvar, spikar, kanter och annat.
  • Bär alltid skyddsglasögon om det finns en risk för att dina ögon blir skadade. Många hemmabyggare tänker inte på till exempel flygande flisor när man sågar eller slipar med elektriska verktyg. Och tro oss – du vill inte heller få en skvätt spackel eller väggfärg i ögat.
  • Tänk på vilka skor du bär när du arbetar. Arbetsskor med stålhätta är alltid ett bra val, eftersom det alltid finns en risk att du tappar material eller verktyg på fötterna. Eftersom dina fötter utsätts för mycket belastning – särskilt vid längre byggprojekt – är det också viktigt att fötterna får rätt stöd. Om du har arbetsskor som är bra, men kanske inte har bra stötdämpning i sulan, är iläggssulor ett väldigt bra alternativ. Detta är särskilt viktigt om du redan har fotproblem som pronation, nedsjunken framfot eller hälsporre, eftersom dessa tillstånd kan förvärras avsevärt vid lång tids ansträngning utan rätt skor.
  • Sist men inte minst: glöm absolut inte arbetshandskarna! Många slarvar med arbetshandskarna, men de är så otroligt viktiga när du bygger. Att inte bära handskar kan leda till allvarliga skador för resten av livet. Av alla dina kroppsdelar är det händerna som är mest sårbara under ett byggprojekt.

Nu hoppas vi att du blivit lite klokare på vad du bör tänka på i förhållande till arbetskläder när du ska bygga eller renovera hemma.