Ekonomiskt dilemma – semester eller förnya hemmet?

I dessa stundande semestertider upplever många att det kan bli komplicerat att få ekonomin att hänga ihop om man har andra större utgifter utöver semestern. Kanske har du nyss flyttat i hus och vill renovera delar av det eller känner att ditt hem behöver en uppgradering, antingen renovering eller nya inredningsartiklar som kanske en ny bronsfigur du har kollat på länge eller nya tavlor. Förtvivla inte, med lite eftertanke går det att få båda delar. Hemligheten är  att planera och att börja sin planering i god tid.

 

Tänk smart:

  • Få ner din semesterkassa genom att börja planera i god tid. Ett sätt att göra det på är att sätta sk bevakning på flygbiljetterna. På det sättet kan du följa med i om biljettpriset går upp eller ner och slå till när du tycker det är guldläge. Vissa menar att 6 veckor innan avresa är den bästa tidpunkten att köpa en flygbiljett på.
  • Ett annat sätt att spara pengar på är att inte bo på hotell. Airbnb har blivit stort. Då hyr du någons hus eller lägenhet. Oftast ligger priset under hotellens. Dessutom kan man ofta laga mat som ju kan vara en stor utgift när man är ute och reser.
  • Kanske du har en vän eller släkting som äger en husvagn? Varför inte fråga och se om du kan få låna den? Det samma gäller såklart om du känner någon som äger en sommarstuga – fråga.
  • Om du är friluftstypen är tältning ett perfekt sätt att hålla semester på. Kanske en hel vecka i tält kan vara lite mycket men några dagar brukar vara populärt bland barnen. Det är heller inte säkert att du behöver åka långt för att hitta en fin tältplats. Hör dig för och undersök i olika facebookgrupper om det finns passande tältplatser i närheten.
  • När det gäller hemmet finns det flera saker du kan göra för att hjälpa din ekonomi på traven. Har du en massa prylar som står och samlar damm? Försök att sälja dem på blocket och om det inte går ge bort dem, så har du åtminstone frigjort lite plats i ditt hem.
  • Är du händig? Då är detta en perfekt möjlighet för att spara pengar. Att ta hem en målare är som du kanske vet inte billigt. Därför, fram med penseln själv och kom igång! Om du nu inte är så bra på att måla kanske du är desto bättre på att snickra. Det kan vara ett perfekt tillfälle att byteshandla med någon.
  • Innan du går ut och köper nya dyra inredningsartiklar kan det vara en bra idé att höra sig för hos släktingar aller vänner och se om de har något de vill komma av med. Ibland kan det finnas en guldgruva ute i förrådet av gamla saker.

 

Du behöver med andra ord inte välja mellan att åka på semester eller uppgradera ditt hem. Med lite eftertanke och framförhållning går det ofta att få båda delar!