Dags för nya fönster och dörrar?

Du behöver inte åka på utställning för att titta på fönster och dörrar. Du kan få en riktigt fin bild av dina valmöjligheter på nätet. Här visas fönster och dörrar ofta fram, färdigmonterade i rätt sammanhang. Det ger dig en fin bild av vilka typer av fönster och dörrar som ser snygga ut på olika sorters hus.  Här hittar du också fullständiga specifikationer, energiklassificeringar och andra viktiga detaljer. Vi vill också ge några ord med på vägen om vad vi tycker är bra att fokusera på.

Tre saker att tänka på

Nya fönster och dörrar ska du förstås välja utifrån det ändamål de ska uppfylla. Till ett badrum på bottenvåningen är det självklart frostade glas du går efter. Vill du ha maximalt ljusinfall i vardagsrummet är det stora fönster och glasdörrar som är intressant. En detalj som man kanske inte tänker på är däremot säkerheten. Du kan inte ha ett hem utan fönster och dörrar, men de är husets svaga punkt. Detaljer som hur högt fönstret sitter från marken, hur starkt glaset är och vilken kvalitet du har på karmarna är inte oväsentliga.

Sedan har vi energieffektiviteten. Den största delen av ditt hems värmeförlust och värmeökning kommer från fönsterna. Att välja energifönster som har ett lågt U-värde kan därför visa sig vara en riktigt bra investering, även om investeringen var större i utgångsläget.

Dina fönster och dörrar är ditt hems källa för naturligt ljus. Du vill varken släppa in för lite eller för mycket sol, därför är solens riktning en viktig faktor vid ditt val av fönster och dörrar. Storleken på glaspartierna samt hur de orienterar sig mot solen, avgör tillsammans med den glasvariant du valt, hur mycket ljus som släpps in i rummen. Tänk också på att taköverhängen skuggar. Har du en arkitekt eller byggnadsdesigner kan de hjälpa dig, med de här funderingarna.