Betalar du onödigt mycket för din el?

Är du trött på dyra elräkningar? Trött på att jämföra olika elleverantörers elpriser? Trött på krångel med två fakturor. Vi har alternativ åt dig.

Bolag som ger dig billig el

Det är inte lätt men det finns elbolag med svensk el som inte har något intresse av högre priser då de inte producerar el. Dessa pressar priserna på internets alla prisjämförelsesajter. Jämfört med de stora statliga, kommunala och utländska elbolagen är de snabbfotade och utmanade med olika priser varje dag. Bolaget äger inte någon infrastruktur som kostar pengar att underhålla och de har ingen egen kostsam energiproduktion. Därför kan de hålla så låga priser.

Hur fungerar det?

Alla elabonnenter i Sverige behöver ha ett elnätsavtal för att kunna få sin el levererad till sin lägenhet, hus, sommarstuga eller företag. Elnätsavtalet tecknas hos det företaget som äger elnätet i just ditt område. Det finns således bara dem du kan teckna med då de har ensamrätt. Det kanske känns konstigt att du inte kan välja bland andra som kanske hade varit billigare, men du har inget val. Men, efter att du har ett elnätsavtal, kan du teckna med vem som helst på elmarknaden och således ett billigt elbolag med svensk el. På elhandelsmarknaden är det inte monopol.

Att tänka på

Elnätspriserna har höjts väldigt mycket de senaste åren och tyvärr kan ingen göra något åt det. Din elnätsfaktura består av en fast månadsavgift och utöver det finns det en rörlig del som kallas för elöverföring. Denna kan vara allt ifrån ett par ören till många ören, detta beroende på vilken elnätsägare du har. Förutom dessa avgifter har du elskatt och sedan moms. Det är statliga avgifter. Som sagt, billiga elbolag eller du kan dessvärre inte påverka någon av de avgifter som din elnätsfaktura innehåller eftersom elnätsbolagen sätter sina egna priser samt att staten har sina avgifter.