Att välja mellan ull och bomullsgarn

Vi säljer många olika typer av garn, däribland akryl, lin och silkegarn, men de allra vanligaste typerna är gjorda av ull och bomull. Här jämför vi dessa två sorters garn för att fastställa vad de olika användningssområdena är för vardera material…

Ullgarn:
Ullgarn kommer från fårpäls. Skötseln av fårpälsen, liksom rasen och eventuella sjukdomar, avgör hur pass bra kvaliteten är och denna kan därmed variera. En krusig och glansig ull anses vara mest åtråvärd. Detta garn kan användas till att skapa produkter som är varma, lätta att sköta om och som är vattenavvisande. Dessa är vanligtvis lusekoftor, möbeltyg, plädar, ryamattor och mössor. Vill du exempelvis skapa dina egna varma kläder för vardagsbruk är ull alltid ett mycket populärt val. På grund av att kvaliteten på ull kan vara så olika anses det även vara ett spännande material att experimentera med för entusiaster. De är vanligtvis inte lämpliga att tvätta i en tvättmaskin, men om ullen är mjukare kan det i vissa fall fungera. Detta står då angivet på plagget.

Bomullsgarn:
Bomull kommer från bomullsplantor och är således ett naturligt och organiskt material. Bomullsgarn är i sin tur mycket mer tåligt i jämförelse med ull och du kan slita på materialet på ett helt annat sätt. Du kan med lätthet även tvätta kläder gjorda av bomullsgarn i en tvättmaskin med 60 graders värme. Denna typ av garn finns oftast i tunna, slitstarka tröjor och koftor, men även i dukar. Bomullsgarn är mycket användbart inom en rad olika områden. Disktrasor kan göras av bomull, liksom handdukar eller vissa leksaker. Vill du köpa bomullsgarn själv för att virka eller sticka med är priset lågt satt i förhållande till kvaliteten, vilket gör det mycket omtyckt för användare av alla nivåer. Bomull går även att kombinera med exempelvis ull för att skapa kläder, vilket är populärt för att få egenskaper av flera material.