Ät rätt och må bra

Hälsosam mat handlar inte om strikta kostbegränsningar, om att hålla sig orealistiskt smal eller att undvika all mat som känns lite lyxig. Hälsosam mat handlar om att må bra, få mer energi och att förbättra såväl hälsa som humör. Om du känner dig överväldigad av alla motstridiga kostråd som finns, är du nog inte ensam. Det kan verka som at för varje expert som säger att viss mat är bra för dig, hittar du en annan expert som hävdar motsatsen.

Om du vill dyka ner i det här, och lära dig om hälsa, kost och fitness kan en fitnessguru vara bra att ta till. Det finns dock ett enkelt tips, du alltid kan hålla dig till. Med detta kan du skära genom förvirringen och lära dig att skapa en god, varierad och näringsrik kost som är lika bra för ditt sinne som för din kropp.

Nyckeln är balans

Även om vissa dieter hävdar motsatsen gäller det att hålla balans mellan protein, fett, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler i vår kost. Det är den balansen som gör att du kan upprätthålla en hälsosam kropp.

Du behöver inte eliminera vissa kategorier av livsmedel från din kost, välj istället de hälsosammaste alternativen från varje kategori. Det är en bra idé att välja långsamma kolhydrater som innehåller mycket fibrer, framför de snabba. Men det betyder inte att du inte kan äta snabba kolhydrater. Välj honung framför raffinerat, vitt socker. Mättat fett är en annan grupp som fått dåligt rykte. Att det är bra att undvika stora mängder mättat fett, betyder inte att du helt ska undvika det. Mättat fett finns i flera animaliska livsmedel som vi är vana att äta. Det är den överdrivna konsumtionen som inte är bra.

Tränar du är det bra att hålla proteinintaget högt, men det får inte bli på bekostnad av en varierad kost.